Waarom mediation bij scheiden?

Als je getrouwd bent kun je scheiden als je relatie duurzaam ontwricht is. Scheiden is mogelijk op elk moment na het voltrekken van het huwelijk. Bij een scheiding waar ook minderjarige kinderen zijn eindigt wel je partnerrelatie, maar blijft de ouderrelatie altijd bestaan. Jullie blijven immers altijd de ouders van jullie kinderen.

Scheiden met Kinderen - Scheidingsmediator Drenthe Groningen FrieslandAls de partnerrelatie niet goed wordt afgehecht bij je scheiding heeft dat vrijwel altijd een (negatieve) invloed op de ouderrelatie na je scheiding. Tijdens de mediation besteden we aandacht aan een zo optimaal mogelijke beëindiging van jullie relatie. Op die manier is de kans het grootst dat de ouderrelatie na jullie scheiding beter blijft.

Bij een scheiding waar ook minderjarige kind(eren) zijn, moet en naast het opstellen van een echtscheidingsconvenant, waarin alle “zakelijke” afspraken tussen jullie worden vastgelegd, ook een ouderschapsplan worden opgesteld. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken opgenomen omtrent jullie kind(eren) na jullie scheiding.

Bij het maken van afspraken welke worden opgenomen in het ouderschapsplan is het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met de toekomst. Immers, de afspraken welke jullie nu maken omtrent de kinderen zijn altijd aan verandering onderhevig. Deze hoeven niet meer van toepassing te zijn over één of enkele jaren. Het is natuurlijk altijd mogelijk om bij gewijzigde omstandigheden, deze opnieuw te laten vastleggen. Scheidingsmediator Groningen kan ook hierin maatwerk leveren. Indien gewenst kunnen de aanvullende afspraken worden vastgelegd in een aanvullend ouderschapsplan.

“Ook al is je partnerrelatie voorbij, de ouderrelatie blijft altijd!”

Het echtscheidingsproces

De Scheidingsmelding
Je wilt scheiden? In die situatie is het belangrijk om de scheidingsmelding tijdig en op een goede eerlijke manier aan je partner te vertellen. De manier waarop deze scheidingsmelding wordt gedaan is vaak mede bepalend voor de acceptatie van de scheiding. De kans is er dat je partners nog niets van een naderende scheiding weet. Ondanks dat je denkt voldoende signalen te hebben afgegeven. Als de scheidingsmelding als een “donderklap bij heldere hemel” komt leidt dit vaak tot woede, wanhoop, onbegrip en verdriet. Het is belangrijk de scheidingsmelding zorgvuldig maar ook zo spoedig mogelijk na je beslissing om te gaan scheiden te doen. Je partner heeft wellicht al iets gemerkt van veranderend gedrag. Zorg ervoor dat er geen informatie “via via” bij je partner terecht komt. Gun je partner de tijd om de scheidingsmelding te verwerken alvorens verdere stappen te ondernemen. Laat deze periode echter ook weer niet te lang duren. Een goede scheidingsmelding heeft meestal ook een gunstig effect op de duur van de afwikkeling van jullie scheiding.

Mediation bij scheiden met kinderen - Scheidingsmediator Drenthe Groningen FrieslandHierna zullen jullie de scheiding aan jullie kind(eren) moeten vertellen, het zogenaamde paraplugesprek. Dit gesprek zal nooit gemakkelijk zijn, je zet immers niet alleen je eigen leven op de kop, maar ook die van jullie kinderen.

Paraplugesprek
Tijdens een paraplugesprek vertellen ouders gezamenlijk de aankomende scheiding aan hun kinderen. Daarnaast bespreken ze de toekomstige situatie met hun kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk dat dit gesprek wordt gevoerd met beide ouders, in een voor de kinderen vertrouwde omgeving.

Tijdens dit gesprek wordt besproken wat de kinderen kunnen verwachten. Dat de scheiding absoluut niet hun schuld is en dat zij er niets aan kunnen doen of veranderen. Dat ze een goed contact behouden met beide ouders. Vertel in ieders geval niets wat niet waar is of wat je niet waar kunt maken. Geef de kinderen de ruimte in dit gesprek om vragen te stellen en te reageren op jullie scheiding, zowel emotioneel als rationeel.

Scheidingmediator Groningen
Mijn expertise is om het gesprek tussen jullie te begeleiden bij jullie scheiding zolang als dat nodig is. In een veilige neutrale omgeving voeren we een open en eerlijk gesprek. Als gespreksbegeleider ben ik natuurlijk geheel belangeloos. Tijdens deze gesprekken kunnen jullie “hardop nadenken” over mogelijkheden en afspraken welke jullie willen maken met elkaar over de afwikkeling van jullie scheiding. De uiteindelijke keuzes en afspraken welke jullie hebben gemaakt worden, op een juridisch juiste wijze vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Echtscheidingsconvenant
In het echtscheidingsconvenant worden de “zakelijke” afspraken die te maken hebben met de scheiding vastgelegd. Hierbij kun je denken aan; alimentatie, woning, pensioen, boedelverdeling, verdeling betaal- en spaarrekeningen, lijfrente, beleggingen, schulden en dergelijke. Mijn expertise is het om deze afspraken op een juridische juiste wijze vast te leggen.

Ouderschapsplan
In het ouderschapsplan leggen jullie als ouders de afspraken vast over jullie minderjarige kind(eren). Een goed ouderschapsplan geeft houvast en vertrouwen. Mijn expertise is het om samen met jullie als ouders en jullie inbreng en wensen een persoonlijk ouderschapsplan op te stellen. Een goed doordacht ouderschapsplan zorgt ervoor dat je niet telkens opnieuw met elkaar in gesprek hoeft te gaan.

In het ouderschapsplan maken jullie afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, het hoofdverblijf van de kinderen, omgang- of co-ouderschapsregeling, de informatieoverdracht betreffende de kinderen, de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie), vakantie(s), verjaardagen, feestdagen, hoe je overleg pleegt als ex-partners over belangrijke zaken en dergelijke.

Bij het opstellen van het ouderschapsplan is het belangrijk dit met voortschrijdend inzicht te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schoolkeuze, sport beoefening, behandeling bij ziekte, hoe om te gaan in noodsituaties, bedtijden, zakgeld, uitgaan en dergelijke.
Het is belangrijk om met enige regelmaat met elkaar te spreken over het ouderschapsplan. Lukt dit niet meer samen dan is het ook mogelijk dit met begeleiding van Scheidingsmediator Groningen te doen.

Indien je een ouderschapsplan opstelt met een professional zullen veel problemen in de toekomst te voorkomen zijn, dit is echter geen garantie.

Afwikkeling echtscheiding
Na akkoord en ondertekening van jullie op het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan verzorgt Scheidingsmediator Groningen de gehele afwikkeling bij de Rechtbank. Door onze unieke combinatie van mediation en advocatuur hebben jullie geen aparte advocaat nodig en worden onnodige extra kosten voorkomen. Na indiening bij de Rechtbank duurt het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken alvorens de rechtbank de echtscheidingsbeschikking afgeeft. Jullie scheiding kan nu, na het ondertekenen van de akte van berusting, worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. Ook dit verzorgt Scheidingsmediator Groningen voor jullie.

Nazorg
Loopt het na je scheiding allemaal anders dan verwacht?
Weet dan dat Scheidingsmediator Groningen jullie dan ook kan helpen.
Meer weten over de mogelijkheden?

Maak een afspraak voor en gratis en vrijblijvende kennismaking.

Persoonlijke kennismaking

Kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis.

  Ik wil graag gebeld worden

  JaNee

  Wanneer u gebeld wilt worden
  welk tijdstip en dag heeft de voorkeur?

  Gewenst tijdstip

  Gewenste dag

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.